Sofraların vazgeçilmez yemeği enginarın tarihini anlatan kaynak kitap: Enginar Tarihi
Enginar Tarihi | Tanım Altın Kitaplar etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Enginarın hayatında değerli bir yere sahip olduğunu belirten Üstkanat, şöyle konuştu: Çocukluğumda göz hizamda olan pazar tezgahlarındaki enginarları ve kokularını şimdi bile çok net hatırlıyorum. O günlerde enginara olan bağım ve her enginarı gördüğümde farklı bir tarif yapma tutkum değişmedi. Sana bir sır vereyim mi? Enginar serüvenim bu kitapla bitmedi ve bitmeyecek.”Ayrıca ikinci bir enginar kitabının da ortası kısa bir süre ile geleceğinin müjdesini verdi.
Enginara dair her şey bu kitapta…
Yemek kitabı yarışmalarının Oscar’ları olarak bilinen Gourmand’da ülkemizi defalarca temsil eden Üstkanat, birçok ödülle Türkiye’de kitap kategorisinde en çok ödül alan, Türkiye’ye ilk kez A kategorisinde Yılın Yazarı unvanını getiren Üstkanat, Altın Kitaplar’da yayınlandı; Unlu, Şekersiz, Yap, Ye, Paylaş ve Mevsiminde Ye başlıklı yemek kitaplarında bu kez enginar tüm serüveniyle bir kitaba dönüştü.
Yemek kültürün temel taşıdır
Şef-yazar yeni kitabında yemek kültürümüzün temel taşlarından enginarın tanımlarını ve tarihçesini okuyucuya sunuyor. Üstkanat yeni kitabıyla ilgili şunları söyledi:
“Enginara olan sevgim hiç bitmedi”
“Enginar her zaman soframın baş tacı olmuştur. Bu yüzden Roma’ya gittiğimde ilk yaptığım şey, 2000 yıllık bir Yahudi tanımının peşine düşmek olur: Lezzetli kızarmış enginar. Çünkü enginar ilk kez Roma İmparatorluğu döneminde bu topraklarda evcilleştirildi ve sofralara sunuldu. İzini takip etmeye devam ettikçe Akdeniz’in farklı bölgelerine yayıldığını görüyorum. Fransa, İspanya, Yunan Adaları, İzmir… Çocukluğumda İzmir’de başlayan enginar aşkım hiç bitmedi.”
Kitap sayfası için iletişim: